(Medeniyet Tasavvuru Okulu (MTO), Yusuf Kaplan Hocamızın en az 45 yıllık çilesinin vücut bulmuş halidir. Dördüncü yılında olan okulumuzun, tüm dünyada 50 bine yakın talebesi mevcuttur.
Yarım asra yakın bir çırpınışın ‘ruhlu bir okula’ dönüşmesi hikayesidir MTO. Türkiye’nin bütün illerinde, dünya genelinde ise 70’i aşkın ülkede online eğitim veren ancak işi online ile sınırlandırmayan sıra dışı bir okuldur MTO. Her yıl yüz yüze akademik yaz kampları yapılmaktadır. Bu yıl da ikincisi yapılmaktadır. Çorum ve Aksaray’da yapılan kamplara katılan Samsun MTO Temsilcisi Muharrem Kartancı Hocamız, kamplarla ilgili gözlemlerini; kısa ve öz bir şekilde kaleme almış. Muharrem ağabeyin derinlikli tespitlerini paylaşıyoruz…)
Medeniyet Tasavvuru Yolculuğunda 100 Kitap Listesi’nden sonra bizi geliştiren en önemli çalışmanın MTO Akademik Yaz Kampları olduğunu düşünüyorum. MTO Siyer ve Tarih Yazımı Kampı MTO Sanat Araştırmaları Kampı izlenimleri ve gençlerimizin gelişimi ışığında 13 maddede MTO AKADEMİK YAZ KAMPLARINI değerlendirmeye çalıştım.
1- Yıllardır sürdürülen okumaların, kazanılan birikimin ‘makaleler’ üzerinden paylaşılması “hakikatli söz’ü, öz’ü” çoğaltmakta beyin fırtınası oluşturarak talebelerin ‘başlıklara’ dair düşüncelerini geliştirmekte ve kişinin ‘kendini’ doğru ve güzel bir şekilde ifade etmesini sağlamaktadır.
2- Kamp programının, makale sunumu, ‘anlamlı gezi’ planlamaları, şiir okuma, kısa tiyatral gösteriler gibi etkinliklerle çok yönlü hazırlanması gelenekten-geleceğe bir köprü kurup, ‘kardeşlik ruhunu’ geliştirmektedir.
3- Kamplara ilk kez katılan talebe kardeşlerimizle tanışarak, yüz yüze muhabbetle, fikir alışverişi ile MTO’nun oluşturduğu iklim genişlemekte, kurulan bağ ile kendini ‘biricik’ hisseden her bir talebe ‘zenginleşmektedir.’
4- MTO’nun ana ilkelerinden olan ‘siyaset üstü, cemaatler üstü, STK’lar üstü’ konumlanmasının ‘çok doğru’ olduğunu gözlemleme imkânı sunmaktadır kamplar! Ümmet olma bilincini geliştirmekte, ‘özlem’ oluşturmaktadır.
5- Şehirlerimize ‘değer’ katmakta, şehrin potansiyelinin harekete geçirilmesini sağlamaktadır.
6- Yöneticilerle kurulan iletişim şekli, çalışma ilkeleri örneklik oluşturarak ülkemiz için ‘model’ oluşturmaktadır.
7- Gençlik çalışmalarının ‘nasıl olması gerektiği’ konusunda ‘yol haritası’ sunmaktadır.
8- Kıymetli hocamız ve ekibinin planlama, uygulama kabiliyeti kendi yaşantımıza da yön vermekte, umudumuzu artırmaktadır.
9- ‘Müslüman olma coşkusu’ iliklerine kadar hissedilerek ‘iyi ki Müslümanım’ duygusu ile birlikte özgüven kazandırmaktadır kamplar!
10- Çağımızda, istenirse ‘İslam’ın ilkeleri’ doğrultusunda hareket etmenin mümkün olabildiği tecrübe edilmektedir. Dedikodu olmadan, siyaset konuşulmadan, günlük tartışmalara girmeden, hayatın akışının güzelleştiğini, bereketinin arttığı hem zihnimize hem gönlümüze işlenebilmektedir.
11- Kıymetli hocamızın hassasiyetle üzerinde durduğu ‘İslam’ın hayat olması’ öğrendiklerimizi hayatımıza uygulama/ma ‘sorunu’ için hocamızın hiçbir şekilde taviz vermediği ‘örnekliği’ ‘çıkış’ için bir ‘kapı’ olmaktadır! Kamplar bu konunun laboratuvarıdır!
12- Kampların bize öğrettiği en önemli konu: 100 Kitap Listesinden okumalarını en verimli yapanlar, kamplarda makale yazımında en çok ‘gelişme’ sağlayanlardır! Kamplar bir ‘meydan okumadır! İmkânınız varsa kesinlikle kaçırmayın kampları!
13- Yusuf Kaplan Hocamızın ifade ettiği gibi “ben, yeni Yusuf Kaplanlar istemiyorum! Ben, herkesin ‘kendi’ olmasını istiyorum! ‘Kendini bulmasını’ istiyorum…” sözünün de peyderpey gerçekleştiğini kamplarda müşahede ediyoruz.
Bitirirken şunu da güzel örneklik olsun diye eklemeliyiz; 200 kişi de olsa ‘girdiği’ yeri ‘çıkarken’ girdiğinden’ daha temiz, daha güzel ‘bırakan’ bir okulun ‘eylemi’dir. Bunu, ahlak haline getirmiş bir hocanın uygulama alanıdır kamplar!
Vesselâm…